Olej z pšeničných klíčků
Rostlina a získávání oleje:
Pšenice je rovněž velmi starou kulturní plodinou. Země původu leží v euroasijské oblasti. V první řadě se pšenice pěstovala jako krmné obilí a jako chlebové obilí. Získávání oleje mělo podřadný význam. Olej se získává buď lisováním popř. extrahováním pšeničných klíčků. Olej lisovaný za studena má zlatožlutou až nahnědlou barvu s obilnou vůní i chutí. Olej získávaný extrakcí má žlutavou barvu s jemnou vůní i chutí.
Použití v kuchyni:
Vhodný pouze do studené kuchyně.
Použití v péči o zdraví a kosmetice:
Olej z pšeničných klíčků se používá v kosmetice na suchou, zralou pokožku, smíšenou pokožku a na suché, lámavé vlasy. Má lehce vypínací vlastnosti a předchází procesu předčasného stárnutí pleti. V přírodním léčitelství se používá na kardiologické problémy, poruchy prokrvení a na příznaky únavy.
Tip: Používá se jako dietní olej.
Možnost zahřátí: lze lehce zahřát Mastné kyseliny: nasycené (+), jednoduché nenasycené (+), vícenásobně nenasycené (++++) Vitamíny: vitamín E (++++), vitamín K (+)
Olej z pšeničných klíčků VOM FASS
Pšenice je velmi stará kulturní plodina, která se jen v nepatrném množství zpracovává na olej. Tento zlatožlutý olej s obilnou vůni se používá hlavně ve studené kuchyni, ale také v péči o zdraví a v kosmetice.

