ZPĚT NA PRODUKTY

Sezamový olej

Rostlina a získávání oleje:

Sezam patří k nejstarším olejninám. Je to rostlina podobná řepce.Rostlina pochází z východní Afriky a Indie. Dnešní hlavní pěstitelské oblasti se nacházejí v Turecku, Indii, Číně a Egyptu. Sezamový olej se získává lisováním nebo extrahováním z loupaných, upravených a mletých semínek. V mnoha zemích se předtím semena ještě praží. Olej lisovaný za studena má zlatožlutou barvu, lehce oříškovou vůni a lahodnou chuť. Extrahovaný olej je světle žlutý a co se týče vůně i chuti neutrální. Olej z pražených semínek je červenohnědý a má intenzivní oříškovou příchuť.

Použití v kuchyni:

Extrahovaný olej se používá v potravinářském průmyslu k výrobě margarínu a rovněž v pekárenství. Lisované oleje jsou vhodné do salátů a k vaření a pečení asijských jídel. V první řadě se ale sezamový olej používá jako koření.

Použití v péči o zdraví a kosmetice:

Čistý olej se používá v péči o suchou a normální pokožku, dále k předcházení vzniku strií, jako dětský olej a k masáži jizev. Rozmanité použití má v ayurvedské medicíně. V Indii představuje sezamový olej kosmetický olej a zároveň je považován za nervové tonikum.

Tip: použití jako masážní olej

Možnost zahřátí: lze lehce zahřát Mastné kyseliny: nasycené (+), jednoduché nenasycené (+++), vícenásobně nenasycené (+++) Vitamíny: vitamín E (++), vitamín K (+)

Sezamový olej VOM FASS

z pražených semínek FASCINACE Náš sezamový olej je díky šetrnému pražení před procesem mletí a lisování velmi aromatický. Příjemná chuť a cenné nenasycené mastné kyseliny jsou v plnohodnotné výživě ale také v asijské kuchyni už dávno nenahraditelné.

Sezamový olej VOM FASS

lisovaný za studena, produkt kontrolovaného ekologického zemědělství Sezamový olej lisovaný za studena má světlejší barvu než olej vyrobený z pražených semínek. Chuť je mírně oříšková. V kuchyni má univerzální využití. Hodí se do všech salátů a čerstvé zeleniny ale také k vaření.

ZPĚT NA PRODUKTY